Ce am învățat de la viață în anul 2019?

De vreo doi sau trei ani fac acest exercițiu. Eu cred că este util. Lecțiile de viață se sedimentează mai greu. Ceea ce scriu este destul de condiționat de momentul în care scriu și mai puțin de ceea ce s-a întâmplat într-un an. Exercițiul acesta de analiză nu este o trecere în revistă a anului trecut, nici a lecțiilor pe care le-am învățat, mai mult sau mai puțin conștient, ci un exercițiu prin care mă străduiesc să mă uit, așa din avion, la anul 2019 și să văd cu ce rămân în materie de lecții de viață. Cu siguranță, sunt multe lucruri pe care le-și fi scris dacă aș fi fost mai disciplinat în a scrie și a ține un jurnal. Nu am făcut-o, așa că acum adun ce a mai rămas. Îți mulțumesc că ești aici și că citești aceste rânduri.

Mai spun încă ceva înainte de a face propria mea listă. Uneori avem impresia că învățăm ceva de la viață. Mi s-a întâmplat de prea multe ori să cred că am învățat dintr-o experiență și după ceva timp am repetat greșeala sau am avut aceeași reacție nepotrivită. Faptul că pot formula în scris câteva învățături nu înseamnă că le pot întrupa foarte bine în viața de zi cu zi. Vreau să cred că sunt mai înțelept dacă meditez asupra vieții și asupra lucrurilor care (mi) s-au întâmplat, însă înțelepciunea rămâne mereu un ideal, parcă de neatins.

 1. Nu toate domeniile prosperă la fel în același timp. Unele se vor mișca mai bine dacă te focalizezi, pentru altele însă nu a venit încă timpul potrivit. Poate anul acesta nu a fost anul succesului profesional, dar a fost anul relațiilor. Sau poate anul călătoriilor. Pur și simplu, nu le poți avea pe toate odată în viață. De obicei lucrurile funcționează dacă ne focalizăm asupra lor pe rând. Iar unele, cinic, nu vor să se miște orice ai face. Dar nu îți pierde speranța. Mai sunt ani în șirul vieții tale.
 2. Fiecare nou nivel, te prinde oarecum nepregătit, dar dacă vei persevera, vei reuși. Trăim într-o lume diferită de cea a părinților noștri. Cei mai mulți din generația părinților noștri stăteau ani întregi la același loc de muncă. Generația noastră însă trebuie să facă față multor schimbări. Promovări, lucruri noi, locuri noi, idei noi de implementat, relații noi.., totul este mult mai dinamic și asta cere multă flexibilitate. Trebuie să știm mai multe și să facem mai  multe. Când vine în viața ta o promovare, oricum ar fi, ea te prinde oarecum nepregătit. Un loc de muncă nou sau o provocare. La început te simți că acolo nu este locul tău, că este greu, că mai bine stăteai în banca ta, că mai bine nu făceai asta, că cine te-a pus, că dacă știai lasă totul baltă și tot felul de gânduri pentru că este un nivel nou pentru tine. Nivelul nou, oricare ar fi el, te prinde nepregătit. Însă dacă acel nivel, este pentru tine, ceva trebui să perseverezi și vei reuși. Îți ia cam de la 3 luni la 2 ani ca să îți însușești noul nivel la care ai urcat. Pentru mine rămâne lecția asta simplă: multe provocări sunt binecuvântări deghizate.
 3. Unele lucruri sunt monstruoase și înfricoșătoare de la distanță, însă când te apropii de ele devin umane și abordabile. Cum poți să faci o călătorie de 100 de mile? Pas cu pas. Cum mănânci un elefant? Bucată cu bucată? (Dar ce voi mâncați elefanți? Am glumit. Să ne întoarcem la afirmația pe care am făcut-o). Am trăit acest sentiment de mai multe ori, iar anul acesta l-am trăit din plin. Ceea ce este nou pentru tine poate părea înfricoșător. Oamenii sunt atrași de nou, dar îl resping cu toată vehemența. Ai nevoie de o experiență suplimentară pozitivă pentru a primi cu adevărat noul (vezi Mitul peșterii al lui Platon). Oare cum va fi? Oare ce va fi? Oare merită? E clar, nu poți înainta fără să te miști. Nu poți merge înainte, dacă rămâi în același loc. Nu poți experimenta noul, dacă nu ești gata să mai primenești ceva din ceea ce ai știut. Progresul vine în acest fel. E chiar așa de greu să fii antreprenor? E chiar așa de greu să faci o organizație? Dar ce e așa de înfricoșător să organizezi un eveniment public? Cei care au trecut de o anumită etapă a vieții le este foarte ușor să se uite cu calm și detașat la luptele pe care tu le duci. Tu ești în mijlocul furtunii, iar pentru el este o briză pe malul mării. Nu toți suntem la același nivel, iar monștri cu care ne confruntăm noi sunt pisicile cu care alții se joacă. În anumite domenii la fel este și pentru tine. Mă gândesc la un tânăr care vrea să se căsătorească. Căsătoria e un necunoscut înfricoșător pentru unii, mai ales dacă a avut parte de exemple negative în viața lui, pentru altcineva care are 15 ani de căsătorie și a avut o experiență plăcută în cadrul căsătoriei, este floare la ureche.
 4. Îndreaptă-ți rugăciunile către Dumnezeu cu credință. Dumnezeu cu siguranță te va surprinde.
 5. Sunt încă lucruri în viață care te vor surprinde și pe care nu le poți anticipa.
 6. Cele mai multe binecuvântări vin cu un preț de plătit. Trebuie să fii gata să plătești partea ta de preț.
 7. Limba face multe probleme, dar, totuși, comunicarea este mai bună decât tăcerea.
 8. Unele lucruri nu le vezi până nu călătorești într-un anumit loc. Unele lucruri nu ți se arată în viață dacă nu ajungi într-un nou punct al călătoriei vieții tale. Ca să primești următoarea oportunitate în viață, trebuie să mergi pe un drum plicticos o perioadă.
 9. Unele lucruri în viață ți se întâmplă pentru că altcineva crede, sau altcineva se roagă, nu tu.
 10. Scriptura trebuie citită până se întrupează în tine și în stilul tău de viață. Nu poți cita în momentul de ispită sau în momentul de criză, că nu rezolvi nimic, ci reacționezi pur și simplu la ceea ce ți se dă.
 11. Dumnezeu se folosește de slăbiciunile tale ca să își arate slava. Uneori slăbiciunea atrage mai mult decât tăria. Slăbiciunea înlesnește relațiile autentice dintre oameni. De fapt, multe lucruri valoroase din viață sunt privite ca formă de slăbiciune, și este bine să rămână așa.
 12. E bine să îți planifici viața, însă sunt multe variabile și necunoscute. Când lucrurile nu merg așa cum te-ai așteptat, primește totul cu un zâmbet pe bune și fii perseverent. La un moment dat lucrurile se vor îndrepta în direcția bună.
 13. Oamenii te vor dezamăgi, dar și tu vei dezamăgi pe alții, așa că bucură-te de tot ce este bun în fiecare om. Primește ceea ce oamenii au de oferit, nu ceea ce ai dori tu să ofere și nu sunt dispuși să dea.
 14. Unele lucruri trebuie lăsate în mâna lui Dumnezeu. Nu are rost să te umpli de ranchiună, de supărare sau de neiertare – metoda asta este sortită eșecului. Când ești rănit, trădat sau dezamăgit, pune situația în mâna lui Dumnezeu și primește mângâierea și încurajarea Lui.  
 15. Dumnezeu nu rămâne dator nimănui. Unele răsplătiri vin repede, pentru cele mai mari merită să aștepți.
 16. Efortul de a clădi o echipă îți va fi răsplătit. Nu e simplu, nu e ușor să clădești o echipă, dar este singura cale către un succes durabil.
 17. Nu te aștepta ca cei care beneficiază de eforturile tale să îți înțeleagă sacrificiul. Până la urmă într-o casă, copiii nu înțeleg decât după mulți ani dedicarea părinților. Fă ceea ce ai de făcut, chiar dacă aparent nu vede nimeni.
 18. Toate lucrurile sunt posibile celui ce crede (Marcu 9:23). Singurul regret pe care îl vei avea este că ai crezut prea puțin și că te-ai rugat prea superficial sau că ai țintit prea jos.
 19. Rugăciunea este calea tainică spre succes. Tot ce veți cere cu credință, prin rugăciune, veți primi. (Matei 21:22) Da, multe lucruri cer timp, și perseverență, și credință, însă se vor împlini.
 20. Slujirea față de Dumnezeu este ascunsă în slujirea față de oameni. Dumnezeu nu are nevoie de slujirea noastră, însă oamenii au. Dumnezeu ne spune simplu: dacă vrei să Mă slujești, slujește celor din jurul tău.
 21. Toți oamenii au slăbiciuni și totuși Dumnezeu îi folosește. Trebuie să facem diferența între slăbiciune și păcat. Slăbiciunea arată limitele personale ale unui om în anumite situații. Nu vorbește bine în public, nu este prea școlit, nu e prea comunicativ, e bolnăvicios din fire, nu rezită la stres, etc. Păcatul însă este o decizie conștientă în dezacord cu voia lui Dumnezeu. Dacă această decizie este dublată și de o atitudine de rebeliune față de Dumnezeu, lucrurile se complică de-a binelea.  
 22. Binecuvântarea poate să fie o povară dacă nu ști să o primești sau să o păstrezi cu o atitudine potrivită. Uneori ceea ce la început părea o binecuvântare, devine în timp o povară. De exemplu, o mașină pe care nu o întreții.
 23. Slujirea creștină este un privilegiu. Uneori e grea, alteori ești neînțeles, însă oricum ar fi, este un privilegiu.
 24. Ai parte de har, iar și iar. În ciuda greșelilor tale ai mers mai departe. Ai vorbit aiurea, ai uitat, ai dat-o în bară pe alocuri. Puteai să eșuezi și nu ai eșuat. Ceea ce ai clădit putea să se dărâme și nu s-a dărâmat. Noi vorbim despre har, dar îl trăim atât de puțin.

Care este lecție pe care tu ai învățat-o în 2019?

Care dintre ideile enumerate ți-a plăcut cel mai mult?

Lasă-mi un comentariu și rostogolește acest text pe rețelele tale sociale.

Mulțumesc.

PS. Mi-am dat seama pe la numărul 5 că nu am timpul necesar ca să ilustrez sau să detaliez ideile pe care le-am notat, așa că doar le-am înșirat. Fiecare idee are în spatele ei o poveste.

Dumnezeu să vă dea un an 2020 plin de împliniri și realizări.

La mulți ani.

19 thoughts on “Ce am învățat de la viață în anul 2019?”

 1. Domnu să vă Binecuvinteze și să vă răsplătească toată ostenialavoartra vă doresc tot binele din lume cred prin credință că vă va da cel Atot Puternic

 2. Va mulțumesc pentru că. m-ați însoțit în anul pe care tocmai l-am încheiat. DUMNEZEU să vă umple de binecuvintari pe care să nu încetați să le împărtășiți tuturor. Mulțumesc și pentru mesajul din noaptea aceasta, să ne ajute Dumnezeu să meditam pe îndelete la el și să cerem ajutorul să-l împlinim. Un an binecuvintat și tuturor celor ce va urmăresc.

  1. Mulțumesc pentru comentariu. Și pentru toate cuvintele dvs. pentru mine. Un an bun plin de roadă să vă dea Dumnezeu.

 3. Ca-mi place, ca nu-mi place, nr. 6 trebuie tinut minte: Cele mai multe binecuvantari vin cu un pret de platit. Trebuie sa fii gata sa platesti partea ta de pret.

 4. Olimpiu Curutiu

  Ce incurajare de a nu rămâne blocat cu privirea în trecut ci a privi cu încredere în viitor care este în mâna lui Dumnezeu care îl cunoaște.
  UN AN BINECUVÂNTAT

 5. E minunat sa ti contorizezi binecuvantarile, sa ti accepti limitările și slăbiciunile, sa te abandonezi zilnic in Mana Lui și să mulțumești Lui.

  1. Mulțumesc ca te-ai citit și ai lăsat comentariu. Deocamdată, poți copia linkul și îl distribui pe Facebook sau acolo unde dorești. O sa adaug și posibilitatea distribuirii zilele următoare.
   Un an bun sa îți dea Dumnezeu.

 6. Toate miau fost de folos , oentru ca le traiesc si imi sant de folos . Multumesc . Domnu sa te binecuvanteze , astept sa mai detaliezi cate o experienta

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top