Mi-a spus mama că m-am născut într-o zi ca astăzi în apropierea Rusaliilor. Vă mulțumesc celor care ați îndreptat un gând bun spre mine sau v-ați oprit să-mi spuneți la mulți ani. M-am oprit și eu să notez câteva gânduri care să mă ajute să adun câte ceva din trecerea anilor. Sper să vă folosească și vouă acest exercițiu.
(1) Viața e mai frumoasă cu prieteni.
Am observat că odată cu trecerea anilor numărul cunoștințelor cresc, iar numărul prietenilor scade. În schimb valoarea acelor prietenii crește, sau cel puțin așa ar trebui să fie. Ca să ai prieteni trebuie să fii un bun prieten.
(2) Copiii sunt bucuria în mijlocul stresului, dureri și incertitudinii.
Dumnezeu ne aduce aminte să ne bucurăm de viață prin copii. Probabil face același lucru și prin nepoții pe care ni-i dă: ca să ne înveselim astfel bătrânețea. Nu am ajuns acolo, dar pot să-ți spun despre alinarea și încântarea pe care ți-o pot da cântecul unui copil de cinci ani atunci când cântă „La mulți ani” toată ziua ca să îți aducă bucurie, și îți zice de 100 de ori „La mulți ani”, de parcă îl auzi și pe Dumnezeu zicându-ți odată cu el ceva frumos. Așa sunt copii, vor să îți facă ziua specială cum știu ei mai bine. Dacă aveți copii bucurați-vă de ei și lăsații și pe ei să se bucure de voi.
(3) O îmbrățișare din partea soției face cât 10 concedii.
De multe ori în alergarea de zi cu zi sunt momente de stres, presiuni, decizii, grozăvii care se mai întâmplă și îți dau peste cap busola. Însă un lucru rămâne valoros pentru mine și are un rol răcoritor ca un pahar de apă rece într-o zi toridă: îmbrățișarea din partea soției și încurajarea pe care mi-o oferă la momentul potrivit. Îți doresc să ai parte de aceste momente de reîncărcare cât se poate de des în viața ta. Fii persoana pe care soțul sau soția ta se poate baza. Nimic nu este mai puternic decât asta. „Funia împletită în trei nu se rupe ușor.” Uneori, când viața te scutură, nu mai rămâne nimic decât relația dintre voi doi.
(4) Lucrurile nu devin mai ușoare cu trecerea timpului, tu devii mai puternic.
Ceea ce cu ani de zile în urmă părea imposibil sau improbabil acum îmi pare floare la ureche, nu pentru că lucrul acela este mai ușor de realizat, ci pentru că l-am făcut iar și iar și făcându-l am devenit mai abil, iar acel lucru a devenit mai ușor pentru mine. Nici nu îți dai seama când te-ai format, ci doar te gândești că nu au trecut anii degeaba peste tine.
(5) Viața îți dă pălării mai mari decât le poți purta, însă în timp vei crește și ți se vor potrivi.
Sunt ocazii care îți sunt oferite și se pare că nu ți se potrivesc, că te depășesc, că altcineva ar trebui să facă ceea ce faci tu, dar asta e situația, nu e nimeni prin preajmă și trebuie să îți asumi un rol care aparent te depășite. „Fake it till you make it”. La început te simți ca un importor, te întrebi: „Ce caut eu aici?”, „De ce fac asta?”, și totuși rămâi în proiect, iar după un timp ceva se schimbă, acel „ceva” este identitatea ta care integrează și noua pălărie.
Anul acesta am auzit citatul următor: „Dacă un lucru merită făcut, este bine să-l faci și prost până înveți să-l faci bine.” Devii mai bun în ceea ce faci. Lasă timpul și experiența să-și facă lucrarea. Fă ceea ce ai de făcut chiar dacă de cele mai multe ori nu ești cel mai bun în acel domeniu. Vei deveni mai bun în timp ce faci.
(6) Dacă ai spus DA nu regreta, dacă ai spui NU, de asemenea nu regreta.
Învățat ce este de învățat din orice da sau nu pe care l-ai oferit și gândește-te că mai sunt multe altele înaintea ta. Alege cu mai multă înțelepciune lucrurile cărora să le spui da. E mai greu să spui nu decât să spui da.
(7) Uneori trebuie să renunț la opțiuni și idei bune pentru a te asigura că îți ții viața simplă și focalizată.
(8) Orice vei face vor fi oameni care nu te vor plăcea.
Nu vei putea să-i mulțumești pe toți. Nici nu trebuie să îți propui asta. Nu este simplu și confortabil să știm că deranjăm și că nu suntem plăcuți anumitor oameni. Și totuși trebuie să avem puterea să facem lucruri care sunt importante pentru noi deși nu sunt pe placul unor oameni din viața noastră. Știm noi cine. Dacă vrei să reușești trebuie să-ți asumi riscul să superi din când în când pe unii oameni la a căror părere ții. Alege cu grijă pe cine vrei să superi. De fapt, provocarea este să fii tu însuți în mod autentic, iar asta uneori va deranja pe unii oameni foarte apropiați. Societatea solicită conformism, chiar dacă unul tacit.
(9) Succesul nu are formula fixă.
Mulți oameni au ajuns la succes pe căi diferite. Și tu vei avea propria ta cale către succes. Până nu ai ajuns la acel succes care te împlinește încă ai timp să experimentezi, să începi, să testezi, să adaptezi, să creezi, să crezi, să îmbunătățești. Ecleziastul spune: „Dimineața, samănă-ți sămînța, și pînă seara nu lăsa mîna să ți se odihnească, fiindcă nu știi ce va izbuti, aceasta sau aceea, sau dacă amîndouă sînt deopotrivă de bune.” (Ecleziastul 11:6) Există o înțelepciune a deschiderii față de ocaziile pe care ți le oferă viața. Testează, experimentează și când ai reușit selecționează-ți proiectele.
(10) Lasă loc pentru surprize.
Dumnezeu te poate surprinde într-un mod nou. Viața poate aduce ceva surprinzător. Nu închide toate posibilitățile pentru că acum ești pe drumul pe care îl cunoști. Indiferent de locul în care ești în viață poți fi surprins. Rămâi deschis la miracol, la mirare, la neobișnuit, la mistic, la frumos, la poezie, la bucurii simple.
(11) Ai nevoie din când în când de un popas că să îți pui întrebări bune.
Poți pierde multe lucruri frumoase atunci când călătorești pe autostradă. Câștigi timp, dar pierzi altceva. Ce pierzi și ce câștigi? Iată o întrebare bună care te poate ajuta să analizezi anumite fragmente din viață. Te poți bucura de viață mult mai mult când mergi la pas. Viața nu este doar despre proiecte, despre realizări și despre viteza cu care ai reușit să-ți realizezi obiectivele. Uneori viața se gustă prin bucuriile simple, iar pentru asta ai nevoie de răgaz, de permisiunea de pe care ți-o oferi ție însuți de a te bucura de viață, de oameni, de Dumnezeu, de rugăciune, de iubire, de zâmbetul unui copil, de lectură, de culori, de flori. Continuă tu lista.
(12) Din când în când ieși din modul productiv și intră în modul recunoștință.
Ai nevoie de câte o pauză în care să aștepți următoarea provocare, următoarea inspirație. Oamenii stresați nu produc capodopere.
(13) Cea mai mare bucurie o poți experimenta folosind darurile pe care ți le-a dat Dumnezeu pentru cei din jur.
Mie-mi place să scriu și să-i învăț pe oameni, iar acest lucru îmi aduce unele dintre cele mai mari satisfacții. Atunci când cineva se oprește și îmi scrie: „Valentin, ceea ce ai scris m-a binecuvântat” sau când cineva îmi spune: „Îți mulțumesc pentru mesajul acesta, este exact ceea ce aveam nevoie”.
(14) Creativitatea este unul dintre cele mai mari daruri pe care Dumnezeu ți le-a dat.
Explorează tărâmul nețărmuit al propriei tale capacități de a naște lucruri noi.
(15) Duhul sfânt te face un om mai bun.
Ai nevoie de o relație cu Dumnezeu în care să-I spui să lucreze în tine și să te transforme după modelul lui Hristos. Dragostea, bucuria, pacea, răbdarea nu sunt virtuțile fraierilor și ale oamenilor slabi, ci sunt rezultatul unui proces de creștere în care ceva uluitor se întâmplă într-un om modelat de Duhul Sfânt. Da, e mistic lucrul acesta. Bunătatea umană nu este produsul simplu al voinței. A fi bun înseamnă să faci bine atunci când puteai să nu faci nimic.
(16) Există o mistică a succesului.
Există o mistică a scopului. Unele lucruri se întâmplă în viața noastră fără să existe vreo legătură între cauză și efect. Aici apare harul. Aici apare puterea credinței și a rugăciunii. La punctul acesta ar trebui să dezvolt un pic mai mult, dar poate o fac altădată.
(17) Adaptează-te la ritmul vieții, dar e mai înțelept să adaptezi viața la ritmul tău.
Uneori ritmul vieții te amețește. Ai un ritm al tău pe care trebuie să îl descoperi. Cei cu 6 viteze ne spun că ei merg mai repede și reușesc mai multe. E o iluzie. Poezia nu poate fi scoasă pe bandă rulantă, nici muzica de calitate. Unele lucruri nu pot deveni produs. Bucură-te de ritmul vieții tale, chiar dacă ceilalți nu te înțeleg.
(18) Unele lucruri își au timpul lor și ritmul lor.
Nu-i așa că ți-ai spus: „Copiii cresc încet!”, iar după ani te întrebi când au crescut așa de repede. Lucrurile de care îți pasă se dezvoltă greu și par că nu se mișcă, dar după un timp lucrurile se accelerează și ceea ce nu avea niciun ritm explodează. Nu știu de ce uneori suntem atât de defazați.
Timpul își are locul lui în viața unui om. Unele lucruri nu ai cum să le grăbești. Poți face greșeli mari grăbindu-te. Unele lucruri vin la timpul lor indiferent de ce vei face. Timpul s-ar putea să lucreze contra ta, sau cel puțin așa să ți se pară. Trebuie să ai încredere că și perioadele de pustiu fac parte din viața ta, din formarea ta, pregătindu-te pentru succes. Perioadele în care aștepți nu sunt perioade pierdute. Mă gândesc la Iosif. Nu a putut face nimic să grăbească timpul, să-și împlinească visurile, ci doar a putut să fie credincios și să aștepte și vremea lui. Și Dumnezeu a adus timpul să se bucure de viață și de visurile lui împlinite. Va veni și vremea ta.
(19) Fii cel ce inițiază și face lucrurile mai ușoare pentru altcineva.
Nu aștepta ca lucrurile să vină la tine sau să le facă altcineva pentru tine și să ți le ofere pe tavă. S-ar putea să mori așteptând. Fii cel care inițiază. Este o abordare mult mai potrivită astfel.
Un prieten mi-a spus: „Nu e nimeni care să facă lucrurile în locul tău sau pentru tine. Dacă pare că altora le iese abordând astfel viața, tu nu fii în felul acesta. Ei se bazează pe noroc, pe șansă sau pe aranjarea de la sine a lucrurilor. Tu nu te baza pe asta.”
Nu ai niciun control atunci când aștepți. Prefer inițiativa nu așteptarea. Dacă cineva nu face nimic, deși poate ar trebui, fă tu primul pas: dă tu primul telefon, stabilește o întâlnire, iartă.
(20) Mai bine să-ți ceri iertare decât să ceri aprobare.
Am învățat în ultimii ani tot ceea ce ai de făcut este să nu ceri aprobarea nimănui. Dacă greșești cereți iertare, dar nu opri un proiect atunci când se ivește. Aplică sfatul de mai sus cu discernământ. E periculos altfel.
(21) Crede în binecuvântarea și răsplata divină.
Dumnezeu nu rămâne dator nimănui. Lui îi pasă de tine. Lui nu-i pasă de numere. El vede în ascuns. Asta mă ajută când mă încearcă un gust de dezamăgire.
(22) Multe lucruri în viață au de-a face cu percepția, nu cu realitatea pură.
Fericirea ține foarte mult de modul în care interpretezi ceea ce ți se întâmplă. Explică lucrurile astfel încât să ai o percepție pozitivă asupra situației.
Exemplul 1: Prețurile cresc. Asta este realitatea.
- Varianta 1 de interpretare: Oare ce o să mă fac? Până aici mi-a fost. Nu știu cum să o scot la capăt luna asta!
- Varianta 2 de interpretare: Dumnezeu a fost credincios în orice situație și mi-a purtat de grijă. Îmi aduc aminte de vremuri mai grele, și dacă am reușit în acele momente, voi reuși și acum. Mă voi adapta. Va fi bine.
Exemplul 2: Cineva te-a trădat, te-a părăsit, sau te-a lăsat baltă
- Varianta 1 de interpretare: „Nu mai vreau să am de-a face cu acel om”, „Mă voi lăsa de acest proiect!”, „Îmi dau demisia”
- Varianta 2 de interpretare: „Poate omul ăsta are o zi proastă”, „Poate i s-a întâmplat ceva”, „Poate e o problema cu așteptările mele”, „Oricum ar fi, trebuie să trec peste și să duc proiectul la bun sfârșit”, „Dumnezeu îmi va da oamenii potriviți”.
Ai înțeles ideea. Aceeași realitate, dar tu poți să îți educi mintea să vadă lucrurile astfel încât să nu te doară inutil și să poți găsi soluții pentru a rezolva situația.
(23) Bazează-te în primul rând pe tine însuți.
Știm asta de la Emerson, însă îmi sună în minte atunci când mă bazez pe cineva și s-ar putea ca lucrurile să nu iasă. Tot pragmatismul american se bazează pe asta. Tu trebuie să fii de încredere, indiferent de modul în care se comportă ceilalți.
(24) Învață să nu reproșezi mai nimic oamenilor.
Dacă vrei, poți găsi 10 motive de care să te plângi de fiecare om și să mergi mai departe bombănind. Nu o să îți iasă nimic așa. Trebuie să integrezi în planul tău de viața și pe cei pe care nu îi placi, și pe cei care te încurcă și pe cei mofturoși, și pe cei care aruncă cu pietre. Asta e viața. Nu poți tăia și decupa totul ca la editarea unui film. Poți doar să te creezi după un scenariu pe care îl adaptezi noilor situații.
Am învățat ca lider să nu îmi exprim nemulțumirea sau cel puțin atunci când nu e cazul, sau cel puțin atunci când cel care e vizat nu are urechi să audă. Nu îi ajuta nici pe oameni, nici pe mine. Trebuie să îți disciplinezi dezamăgirile și frustrările.
(25) Ești binecuvântat dacă știi să ai răbdare cu oamenii.
(26) Cuvintele sunt dătătoare de viața.
E bine să spui cuvinte care să încurajeze și să inspire. Dacă tu ai nevoie de încurare și apreciere, gândește-te că și alții au nevoie de cuvinte pline de bunătate și înțelegere din partea ta.
(27) Să ai grijă de tine este profesional, nu opțional.
Ai grijă de sănătatea ta. Odată la ceva timp fiecare avem nevoie să ne ajustăm modul în care ne îngrijim de sănătatea noastră. Trebuie să ajustăm stilul de viață ca să includă mișcarea, relaxarea și alte lucruri care contribuie la starea noastră de bine. Nimeni nu poate avea grijă de tine în locul tău. Ai grijă la epuizare. Ai grijă la responsabilitățile pe care ți le-ai asumat. Poate ar fi timpul să mai lași din ele. Ai grijă la kilogramele în puls. Ai grijă la modul în care îți cheltui banii. Ai grijă la adicții. Ai grijă la păcate. Ai grijă la suflet. Ai grijă la relații. Să fii bine tu este o condiție pentru succesul personal și profesional.
(28) Din când în când împrospătează-ți viziunea cu privire la tine, la viitor și la proiectele tale.
Am făcut exercițiul acesta de mai multe ori și nu e inutil niciodată. Pe mine mă ajută să scriu, să pun întrebări bune, să mă întâlnesc cu cineva care pune întrebările de care am nevoie să îmi ajustez viziunea.
Mie îmi place o definiție de-a lui Andy Stanley: „Viziunea este o imagine a viitorului din perspectiva lui Dumnezeu.” Cum arată această viziune? Fă acest lucru și scrie o descriere a ta pentru următorii 5 sau 10 ani.
După ce faci asta de câteva ori în viață poți compara modul în care te-ai maturizat și modul în care s-a maturizat viziunea cu privire la viața ta.
(29) Nu uita să visezi.
Nu trebuie să devii atât de serios încât să nu mai visezi. Da, știu, stabilirea de obiective are importanța ei, proiectele duse la capăt își au rolul lor, dar am impresia că undeva se pierde ceva dacă nu avem grijă. Ceea ce ne face să trecem dincolo de zile urâte este credința că mâine va fi mai bine și că avem un vis. Visul pentru mine este acel lucru pe care îl doresc să îl văd devenind realitate deși la momentul actual pare imposibil.
(30) Crede că viitorul are multe lucruri frumoase pentru tine.
Cele mai bune lucru pe care viața le poate oferii se află în viitorul tău. E bine să crezi asta. Te ține sănătos și cu ochii ațintiți către viitor. Te eliberează de ancorele trecutului.
Eu cred ce spune Biblia și anume că: „Toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce îl iubesc pe Dumnezeu” (Romani 8:28). Potrivit acestui verset cred că toate lucrurile, chiar și cele rele se vor armoniza într-o zi spre binele meu. Crede și tu în promisiunile lui Dumnezeu.
(31) Singura mea preocupare importantă este să îl iubesc pe Dumnezeu.
În versetul pe care l-am citat spune că „toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce îl iubesc pe Dumnezeu”. Știu că m-am programat pentru succes ca să folosesc o expresie la modă, iar succesul presupune un singur lucru important și anume să-l iubesc pe Dumnezeu cu toată inima mea, cu tot sufletul meu, cu toată puterea mea.
(32) Profeția nu are niciun sens fără credință.
Profeție este acel mesaj venit de la Dumnezeu prin care ți se spune ceva despre tine și viitorul tău, ceva care te inspiră să crezi. Viața este tristă fără profeție și este groaznică fără credință.
(33) Este o greșeală să trăiești în frică.
Învață să te eliberezi de frică și de îngrijorare. Este un exercițiu major al vieții. Nu este ușor, dar merită să faci tot ce poți ca să ții frica la distanță.
(34) Durerea este în cea mai mare parte un produs al minții noastre.
Trebuie să înveți să diminuezi durerea provocată de propriile tale gânduri.
(35) Nu există un manual mai bun pentru viață decât Cartea Proverbelor din Biblie.
Dacă vrei înțelepciune citește și aplică cât mai mult din ceea ce citești. Îți recomand o detoxifiere de înțelepciunea seculară citind cartea proverbelor odată pe lună pentru un an de zile. Ceva se va schimba în modul în care gândești și faci lucrurile. Puneți întrebarea: „Care este înțelepciunea practică pe care o poți lua de-acolo și o poți folosi în viața ta.”
(36) Învață să îndrăznești.
Un proverb biblic spune: „Cel neprihănit îndrăznește ca un leu tânăr”. Și îndrăzneala se învață. Unele lucruri sunt la un telefon distanță, la o invitație distanță la, o întrebare distanță. De multe ori nu avem pentru că nu cerem.
(37) Cere și vei primi, caută și vei găsi, bate și ți se va deschide.
Cred în acest verset și cred că nu l-am pus în practică suficient. Creativitatea de cele mai multe ori începe aici: cum să cauți, unde să cauți, cui să ceri ajutorul, cum se cere ajutorul. Caută mai mult, caută mai creativ, cere cu înțelepciune, și bate și la ușile care crezi că nu se vor deschide niciodată. S-ar putea să fii surprins.
(38) Perseverează până reușești.
Nimeni nu ne-a spus să încercăm de mai multe ori. Cei mai mulți oameni renunță după două încercări eșuate. E normal, suntem oameni năpădiți de emoții negative. Însă cei care experimentează reușita sunt perseverenți și încearcă încă odată. Succesul vine după ce ai înghițit o doză mare de rușine.
(39) Rușinea face parte din procesul care duce la victorie.
Isus a disprețuit rușinea (Evrei 12:2). Orice om care a reușit în viață a avut parte de multe momente penibile. Nu fii mândru. Lasă-i pe oameni să vadă că îți urmezi calea și că te dezvolți. Orice expert a fost la început un mare amator.
(40) Crede în puterea rugăciunii.
Fă o listă de rugăciune și pune pe ea totul. Și cele mari și cele mici. Roagă-te de trei ori pe zi. Asta va face cu adevărat diferența.
(41) Dumnezeu lucrează în viața ta și atunci când nu vezi asta.
Dumnezeu lucrează la vedere și Dumnezeu lucrează în ascuns. Știu că știi asta, însă și mai bine este dacă crezi asta și te odihnești în credință știind că Dumnezeu este dedicat planurilor Lui pentru viața ta. Ai încredere că Dumnezeu nu renunță la tine și planurile Lui nu dau greș.
Doamne, Dumnezeule, multe sînt minunile și planurile Tale pentru mine: nimeni nu se poate asemăna cu Tine. Aș vrea să le vestesc și să le trîmbițez, dar numărul lor este prea mare ca să le povestesc. (Psalmul 40:5)
Face bine sufletului să știi că Dumnezeu lucrează pentru tine. Dumnezeu cunoaște detaliile vieții tale și Lui pasă de ceea ce ți-a pus pe inimă. Lui îi pasă de dorințele tale, de visurile tale, de planurile tale. De fapt, El este Cel care le-a pus în viața ta. De aceea te doare atât de tare și lupți atât de mult ca să le vezi împlinite în viața ta.
Îți doresc o viață frumoasă trăită prin credință într-un Dumnezeu care te iubește.
P.S. Spune-mi care ți-a plăcut din cele 41 de gânduri. Lasă un comentariu mai jos.
Minunate aceste gânduri. Împreună sunt ca un ghid practic pentru viața de zi cu zi: simple și profunde, inspirante și puternice. Citindu-le mi-au dat bucurie, lumină, claritate în gândire și libertatea de a fi ce mă inspiră în fiecare zi și de a mă bucura de viață.
Mulțumesc tare mult Valentina pentru cuvintele tale.
Am aflat despre Dvs, D-le Valentin, astăzi, 23.01.2024.-căutam cărți ale lui Ralph Waldo Emerson traduse în limba română. Încerc să îmi vindec o depresie și să regăsesc calea către mine. Vă mulțumesc pentru minunatele, simple idei, condeiate in acest articol. Vă mulțumesc pentru că existați, și mulțumesc pentru că s-a întâmplat să vă citesc! ❤️
Viață binecuvântată vă doresc! 🌺
Va mulțumesc pentru gânduri.
O să îl traducem noi pe Ralph Waldo Emerson.
Am finalizat „Încrederea în sine” și va fi publicată luna viitoare la editura noastră: Editura LIRA.
Va fi o carte excelentă de citit.
Mulțumiri cu Recunoștință pentru toate aceste gânduri Valentin, sunt balsam pentru suflet, am recitit de câteva ori să-ți pot răspunde, e greu să aleg, deoarece toate sunt profunde și cu semnificație. Te voi purta mereu în rugăciunile mele să te ocrotească Bunul Dumnezeu și pe familia ta frumoasă.