Impact la nivel mic

Articol publicat inițial în Revista Genesis, #50, aprilie 2023.


Tema acestei reviste este slujirea cu impact și pentru că suntem în perioada sărbătorii Paștelui este un motiv în plus să medităm la influența lui Isus în lume.

Aș vrea să încep cu o povestire pe care am auzit-o mai demult. La un moment, dat cineva se plimba pe malul mării și a văzut că multe stele de mare erau aruncate de valuri pe mal. Cineva făcea curățenie pe plajă și din când în când lua câte o stea de mare și o arunca înapoi în apă. Plimbărețul l-a întrebat: „De ce faci asta? Nu vezi câte sunt? Ce diferență poți face? Ce contează câte arunci înapoi în mare, că tot mai sunt multe care rămân pe mal?” Omul a răspuns: „Pentru acea stea de mare pe care tocmai am aruncat-o în apă, contează ce am făcut.”.

Morala este simplă. Indiferent de cât de mare este misiunea care ne stă înainte, orice schimbare în bine pe care o aducem în viața unui om este un pas înainte. Chiar dacă lumea nu va percepe impactul tău, poți influența în bine viața unui singur om și asta este foarte valoros. Pentru acea persoană totul se schimbă.

În Săptămâna Patimilor și chiar după Înviere, Isus arată o grijă specială față de cei care sunt ai Lui. Isus îi spune lui Petru înainte de răstignire: „M-am rugat pentru credința ta”, iar după Înviere primul mesaj specific îi este trimis lui Petru și Petru aleargă la mormânt. Pavel spune că Isus S-a arătat lui Petru înainte de a Se arăta celorlalți ucenici (1 Corinteni 15). După lepădarea rușinoasă a lui Petru, Isus are un timp special de recuperare a credinței lui Petru. Ulterior, la Marea Tiberiadei continuă acest lucru. Pentru Isus, Petru a fost important. La fel face și cu Toma. Isus Se arată după o săptămână din nou ucenicilor doar pentru că îi pasă de Toma și de credința lui.

Pe cruce îi spune lui Ioan: „Iată mama ta!”, iar mamei Lui: „Femeie, iată fiul tău!”. Ba mai mult, în ziua Învierii, deși avem de-a face cu un eveniment care schimbă istoria și lumea, pentru Isus este important să Se oprească și să vorbească cu Maria Magdalena și cu celelalte femei, să le spună cuvinte pline de speranță: „Bucurați-vă și nu vă temeți.” (Matei 28). Tot în acea zi, Isus Se arată pe drumul Emausului și vorbește cu cei doi ucenici pe drum, apoi Se așază cu ei la masă. Observați că nu erau dintre cei doisprezece și, totuși, pentru El credința lor conta, iar mărturia lor urma să fie valoroasă, așa că Isus nu a pregetat să le întărească credința.

Ce văd eu în Săptămâna Patimilor și în perioada de după Înviere este grija lui Isus față de fiecare persoană și, în special, față de cei care sunt ai Lui. Suntem atrași de mulțime și de canale de comunicare în masă și credem că astfel influența este mai mare. Credem că influența este multiplicată prin discursuri publice, microfoane și social media. Totuși, fără să negăm rolul acestor mijloace de comunicare, vă rog să nu uitați de cei ai voștri, de cel care te așteaptă să stai cu el de vorbă, de acel copil cu care să te joci, de acel tânăr cu care să petreci timp, de acea soție pe care s-o asculți. Ai tăi sunt cei dragi din familie sau cei pe care ți i-a dat Dumnezeu să-i slujești.

Pe mulți dintre cei care au vrut să meargă după Isus Domnul i-a trimis înapoi, să se întoarcă la familia lor și să fie o mărturie pentru ei. Vrei să schimbi lumea? Iubește-ți soția și copiii. Vrei să schimbi lumea? Ajută-ți vecinii. Vrei să schimb lumea? Spune Evanghelia celui pe care îl consideri prieten, dar nu i-ai spus niciodată de Hristos. Vrei să schimbi lumea? Fă ceva valoros pentru un singur om.

Cele mai multe aspecte ale influenței se pierd în uitare, în afișări, în clicuri, în like-uri, însă dragostea manifestată la nivel personal rămâne.

Indiferent de cât de mare este slujirea ta sau influența ta, tot mai este nevoie să te oprești pentru un singur om. Influența și impactul sunt mult mai puternice acolo unde numărul și orice alt instrument de cântărire nu pot să-și facă efectul. Măsurați ce trebuie măsurat, însă iubiți cu dragoste nemăsurată. Încetinește ritmul și privește în jur, cineva are nevoie de tine. Cineva are nevoie de încurajarea ta, de îmbrățișarea ta, de ajutorul tău, de câteva minute din viața ta, de atenția ta, de o privire numai pentru el. Și poți să faci asta și să nu vadă nimeni. Dacă cerul vede, este suficient. Dumnezeu nu rămâne dator. Ce frumos va fi când la deschiderea cărților de aducere aminte vor fi prezentate și faptele tale de mare impact pe care nu le-a văzut nimeni.

Nu aș vrea să consideri această pledoarie pentru impact la nivel mic ca ceva boem și irelevant pentru societatea de azi. Te rog să pui preț pe ce poți face la nivel mic, nu există altă cale. Isus a făcut asta. Cele mai multe aspecte ale influenței se pierd în uitare, în afișări, în clicuri, în like-uri, însă dragostea manifestată la nivel personal rămâne. Ea are impact. Este vorba despre o influență care nu poate fi cuantificată, o influență care se manifestă prin relații, prin răbdare, prin iertare, prin cuvinte de încurajare, prin acte de bunătate, de cele mai multe ori făcute în ascuns. Aceasta este influența dragostei.


Drumul schimbării

Drumul schimbarii nu este o carte despre schimbare în sine, ci despre motivație, despre dârzenie, despre valorile care te împuternicesc, despre forța interioară a spiritului, despre lupta de a fi tu însuți, despre dorința de a lăsa o urmă în lumea asta de piatră.

Corina Dedu

Timișoara

Corina este mamă a trei copii și soție. Licențiată în psihologie, îi place să lucreze cu oamenii și să îi ajute să aibă o perspectivă corectă asupra vieții. Împreună cu Valentin Dedu, soțul ei, în 2016 a publicat cartea Drumul schimbării.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top