Autocunoașterea cu ajutorul darurilor spirituale

cartea cu darurile

Una dintre cărțile care m-a ajutat să mă cunosc a fost cartea Descoperă-ți darurile cu care te-a înzestrat Dumnezeu a lui Don și Katie Fortune. Am editat cartea în perioada 2006-2007. Atunci am scris prefața cărții în limba română. Îți prezint acea prefață aici și îți recomand cartea cu toată încrederea. Dacă ar fi să fac o listă de cu cele mai influente 10 cărți în viața mea, probabil că aceasta ar fi în primele 5.

Cartea oferă un test al personalității umane în funcție de ceea ce Biblia numește „daruri duhovnicești”. Darurile spirituale creează un tip de personalitate care odată ce îl identifici în tine îți dai seama că ai anumite preferințe și abordări ale vieții care te pun în valoare și te avantajează.

Dacă vrei să afli mai multe despre darurile spirituale poți să îmi scrii pe info@valentindedu.ro și îți dau mai multe detalii. Oricum e bine să îți cumperi cartea și să îți faci testul. Va fi revelator pentru tine.


Cunoașterea darurilor spirituale ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine, locul nostru, chemarea și slujirea noastră, dar, în același timp, putem să-i înțelegem și pe ceilalți. Dacă biserica lui Hristos funcționează în virtutea darurilor spirituale atunci va avea parte de entuziasm în relații și eficiență în slujire. Dacă nu îți cunoști darul spiritual nu poți fi împlinit în calitatea ta de creștin, nu poți fi eficient și nici focalizat. Eficiența începe nu prin a îmbunătății ceea ce faci, ci prin renunțarea la a face lucrurile care nu te reprezintă și nu te pun în valoare, acele lucruri pentru care nu ai fost înzestrat de Dumnezeu.

Atunci când oamenii acționează potrivit darurilor spirituale ei acționează natural, cu bucurie și eficiență. În felul acesta, oamenii obișnuiți pot face lucruri extraordinare. Toate ușile se deschid pentru cel care își urmează darul și atât de complicate devin viețile celor care se află în locul nepotrivit. Cartea aceasta este o invitație la onestitate și curaj de a recunoaște ceea ce Dumnezeu te-a creat să fii și de a face ceea ce Dumnezeu te-a destinat să faci. Această carte oferă maturitate și sens onestității și curajului tău.

Abordarea orientată pe daruri reflectă convingerea că Dumnezeu hotărăște în mod suveran care creștin este cel mai potrivit să facă o anumită lucrare. Rolul conducerii bisericii este să-i ajute pe credincioși să-și identifice darurile și să-i integreze într-o lucrare corespunzătoare.

Dacă ești un lider în biserică ai o responsabilitate dublă. În primul rând, acum poți să îți evaluezi slujirea în virtutea înzestrării tale spirituale și, în același timp, să îi ajuți pe ceilalți credincioși să își descopere darul și să își găsească locul în Trupul lui Hristos. Dacă ești membru în biserică ai, de asemenea, o slujbă dublă: să îți descoperi darul și domeniul slujirii tale eficiente și să contribui la dezvoltarea celorlalți prin împărtășirea lucrurilor pe care tu le-ai descoperit. Cu aprobarea pastorului, poți începe un grup de studiu care să abordeze tematica darurilor spirituale și să contribui, astfel, la împlinirea scopului lui Dumnezeu pentru viața ta și pentru Biserica Sa. 

Desigur, această carte nu abordează întreaga problematică a darurilor spirituale, autorii dedicându-se explorării semnificației pasajului din Romani 12:6-8 care tratează subiectul darurilor motivaționale. Acuitatea definițiilor și distincților făcute de autori sunt suficiente ca să înțelegem clar modul în care Biblia structurează lucrarea darurilor spirituale, de aceea cred că este redundantă orice explicație pe care aș putea să o adaug.

Această carte a necesitat efortul conjugat al mai multor persoane. Le mulțumim tuturor celor care au ajutat în vreun fel la publicarea acestei cărți. Traducerea, adaptarea, corectura, editarea, tehnoredactarea, finanțarea, promovarea etc., toate acestea au fost făcute de oameni dedicați care și-au făcut partea dezinteresat.

 Adaptarea mesajului cărții pentru publicul român nu a ușor de făcut. Autorii au folosit traducerile englezești ale Bibliei ceea ce le-a oferit o arie de selecție mult mai concisă în alegerea numelor darurilor din Romani 12. Nu același lucru l-am putut face noi, pentru că în traducerea Cornilescu a Bibliei, denumirile darurilor nu sunt foarte specifice, iar semnificația lor interferează cu alte daruri spirituale menționate în alte pasaje biblice. De exemplu, sintagma „darul prorociei” (Romani 21:6) folosită în traducerea românească a Bibliei apare și în 1 Corinteni 12, în lista darurilor de manifestare, ceea ce instinctiv ne conduce pe o pistă falsă de interpretare. Autorii folosesc termenul perceiver care are un sens mult mai amplu decât prophecy (profeție, prorocie), și desemnează, conform dicționarului Webster: „o persoană cu sensibilitate, care observă, care înțelege”. Pentru a reda cât mai bine atât sensul biblic cât și cel al limbii engleze am ales să traducem prin termenul discernământ. Exemplele de genul acesta ar putea continua, dar nu dorim să stricăm din farmecul cărții gândindu-vă la tot felul de alternative. Orice traducere este asemenea ospitalității, trebuie să creezi un cadru în care „străinul” se simtă „ca acasă”. Traducerea ca ospitalitate este o artă care se șlefuiește prin practică. În traducerea acestei cărți ne-am bucurat de două avantaj: de faptul că limba engleză este un „străin” flexibil, iar limba română o „gazdă” bună.

Beneficiază de această carte și ajută-l și pe altcineva să se bucure de binecuvântarea ta. Gradul de împlinire personală depinde de dezvoltarea și manifestarea noastră în aria de competență a darurilor spirituale. Extinderea Împărăției lui Dumnezeu depinde de contribuția fiecăruia. Nici o contribuție nu este minoră ca să fie neglijată, nici un dar nu este prea neînsemnat ca să nu poată fi de folos. Ne rugăm ca această carte să te ajute să împlinești scopul lui Dumnezeu pentru viața ta și să devii ceea ce Dumnezeu a intenționat pentru tine. Nimeni în afară de tine nu poate împlini scopul lui Dumnezeu pentru viața ta; nimeni în afară de tine nu te poate împiedica să devii ceea ce Dumnezeu a intenționat să fii. Acum știi de unde să începi! Începe prin a-ți descoperi darurile cu care te-a înzestrat Dumnezeu!

 Dr. Valentin Dedu,

Editor Kingdom Design

Descoperă-ți darurile cu care te-a înzestrat Dumnezeu

Cartea îți va arăta:
De ce gândești și acționezi în modul în care o faci?
Ce impact au darurile spirituale asupra relațiilor tale?
Ce profesie sau slujire creștină ți se potrivește cel mai bine?
Cum îți poate aduce bucurie folosirea darurilor tale?

Adaugă un comentariu

Scroll to Top