Ce faci când lucrurile nu funcționează?

Nu renunta, cand nu funcționeaza.

Am primit următoarea întrebare din partea unui tânăr, dar știu că este problema care ne-a dat dureri de cap fiecăruia dintre noi de multe ori. De ce nu reușim mai mult? De ce lucrurile merg pentru o perioadă? De ce lucrurile se complică? Ce să fac pentru a reuși mai mult?

Iată întrebarea, așa cum a fost formulată:

Facem lucruri care încep să funcționeze și poate începem un lucru despre care suntem siguri că o să funcționeze, dar nu funcționează. Cum explicăm fenomenul ăsta?

Iată răspunsul meu:

Multe din lucrurile pe care le facem nu funcționează. De fapt, Dumnezeu ne călăuzește prin încercări și rateuri. Eșecul face, pur și simplu, parte din formarea noastră. Un eșec nu înseamnă neapărat că trebuie să renunțăm la acel lucru sau că nu este voia lui Dumnezeu. Poate să însemne că nu sunt suficient de pregătit. Cineva spunea: „Nu există eșec, există numai feedback”. Oricum ar fi, nimeni nu ne poate garanta nimic. De fapt, lucrurile valoroase trebuie să vină greu, pentru că atunci nu le-am mai prețui. Altfel spus, dacă ții la un lucru, îl vei face din nou până îl vei face bine. Până îți va ieși. De exemplu mie îmi place să scriu. Am început să scriu pentru plăcerea scrisului gândindu-mă la cei care vor citi, abia pe la 18 ani. Nu îți spun cum a fost la început. Unele lucruri îmi ies foarte ușor. Altele îmi ies foarte greu. Unele parcă nu îmi ies deloc. Nu știu, dar fac ceea ce cred că trebuie să fac, deși unele rezultate sunt departe de așteptările mele.

Orice om trăiește sentimentele pe care le-am descris mai sus. Nimeni nu reușește în toate. Din nou îți dau exemplul scrisului. Cred că Dumnezeu mi-a dat un dar al scrisului, însă nu am avut realizări extraordinare. Am publicat 5 cărți și au fost cumpărate de ceva mii de oameni, însă nu am avut niciun bestseller. Să mă las de scris? Nu. Știu că prin ceea ce fac, binecuvântez și pe alții. Crezi că totdeauna a fost așa? Nicidecum. Uneori a fost greu. Alteori a fost descurajant. Dar e ceva ce iubesc și asta este suficient să mă facă să merg înainte.  

Un alt exemplu. Eu sunt pastor. Am slujit într-o biserică ca pastor asistent și mi-a fost foarte bine o perioadă. Însă de ceva ani am început o nouă biserică. Am plecat cu gândul că lucrurile vor merge bine și biserica va crește destul de repede, dar nu a crescut așa cum mă așteptam eu. Mă tot întreb ce pot să fac mai bine. Încă învăț. Dar știu un lucru: Dumnezeu nu binecuvântează pe cei care renunță. Lipsa de rezultate poate să fie doar un semn că ceva trebuie să îmbunătățești, că ceva trebuie să faci mai bine sau diferit. Învăță din toate lucrurile.

Noi ca oameni învățăm să ne comportăm cu ceilalți oameni adaptându-ne la reacțiile lor. Capacitatea aceasta e pusă în noi de Dumnezeu. Știm să schimbăm totul când cineva se mânie sau când spunem ceva ce nu pică bine știm să ne cerem iertare. Așa este și în proiectele vieții noastre, le construi și primim feedback. Dacă lucrurile nu funcționează, înseamnă că trebuie să facem ceva diferit. Probabil avem nevoie de mentori în acel domeniu, sau poate trebuie să învățăm cum se face, poate trebuie să citim câteva cărți, poate trebuie să îi întrebăm pe cei cărora ne adresăm ce le place și ce nu. Învățăm din toate și ne orientăm.

Dacă nu ai dar muzical, nu te duci la școala de muzică și nu te aștepți la o carieră în domeniul muzical, pentru că nu ai premisele potrivite pentru succes. Desigur poți să faci carieră în domeniul muzical, dar nu ca muzician, ci ca manager sau organizator de evenimente sau altceva de genul acesta. În viață te orientezi precum liliacul. Trimiți semnale, primești răspuns și te adaptezi. Dacă se pare că te lovești de un zid, trimiți din nou un semnal și te reorientezi.

Dacă inima ta îți spune că nu ești într-o zonă greșită și că totuși simți bucurie în ceea ce faci, chiar dacă rezultatele nu sunt suficient de motivatoare, atunci mergi mai departe investind în tine. Tu trebuie să devii mai bun în ceea ce faci, iar ceea ce faci va crește în calitate.

Timpul își are, de asemenea, rolul lui în treaba asta. Unele lucruri au nevoie de timp ca să se dezvolte. Un popor nu se naște într-o zi. E un proverb chinezesc care spune: „Dacă vrei să culegi după o zi, crește ciuperci; dacă vrei să culegi după un an, seamănă orez; dacă vrei să culegi după zece ani sădește un pom, însă dacă vrei să culegi pe termen lung, investește în oameni.

„Dacă vrei să culegi după o zi, crește ciuperci; dacă vrei să culegi după un an, seamănă orez; dacă vrei să culegi după zece ani sădește un pom, însă dacă vrei să culegi pe termen lung, investește în oameni.

Proverb chinezesc

Unele lucruri vor funcționa bine de la început și după un timp vine testul. Pentru altele, la început e chinuitor și își vor da drumul după o perioadă. Deci, modul cum evaluăm locurile este subiectiv. Nimeni nu are voie să spună pentru altcineva dacă un lucru funcționează sau dacă ar trebui sau nu să renunțe.

Cele două lucruri trebuie separate. Nu funcționează sau rezultatele sunt mici e una, a renunța e alta. Dacă nu funcționează, îmbunătățesc procesul și va trebui să funcționeze. Oricum renunțarea la un proiect nu este opțiunea nimănui altcuiva, ci a ta. Iar dacă e ceva la care ții, poate este un visul tău sau ceva care te definește, atunci renunțarea nu trebuie luată în considerare.

Îmi place un citat de-al lui Ed. Cole: „Biruitorii nu renunță, iar cei care renunță nu vor fi niciodată biruitori.”

„Biruitorii nu renunță, iar cei care renunță nu vor fi niciodată biruitori.”

Ed. Cole

E fals să te uiți la ceva care merge și să crezi că a mers întotdeauna și că cine are succes azi a avut întotdeauna și că lucrurile au mers ușor pentru el. Nu cunoști povestea nimănui, o cunoști numai pe a ta. Și pentru tine și pentru oricine altcineva rămâne valabil:  luptă cu tine însuți pentru realizarea lucrurilor de preț pe care Dumnezeu le pune în viața ta.

Care este răspunsul tău, dragul meu prieten care citești aceste cuvinte?

Ce faci când lucrurile nu funcționează, deși crezi în ceea ce faci?

Abandonezi proiectul sau faci lucrurile diferit?

Mi-ar plăcea să citesc comentariul tău.

Îți doresc să te bucuri de multe realizări în acest an. Da, fără îndoială, va trebui să muncești pentru ele. Dacă ceea ce am scris poate să folosească cuiva, te rog să trimiți acest text pe rețelele tale sociale.

Mulțumesc.

2 thoughts on “Ce faci când lucrurile nu funcționează?”

  1. Am divortat de doua ori de acelasi drac dar cu alta fata…Acelasi lucru se repeta de cind m-am nascut. Nu gasesc nici cuvinte si nimeni nu-mi poate da nici o explicatie.Ce parierte aveti??

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top