Sunt oare blestemat(ă)?

Ziua bună dragi prieteni,

Am primit o întrebare pe blog la articolul: Ce să fac când lucrurile nu funcționează?

Am divorțat de doua ori de același drac, dar cu alta față… Același lucru se repeta de când m-am născut. Nu găsesc nici cuvinte și nimeni nu-mi poate da nicio explicație. Ce părere aveți?

Rose,

Nu te cunosc și nici nu am informații suplimentare ca să analizez situația ta, decât din ce îmi spui. Experiența îmi spune că lucrurile sunt mult mai profunde decât ar părea la prima vedere. Încerc o analiză a situației pe care ai expus-o.

Ceea ce tu ai prezentat pare mai degrabă un blestem, la care tu spui că nu prea ai ce face.

Îți spun 4 lucruri din capul locului:

 • Nu ești blestemată.
 • Divorțul este și vina ta, cel puțin vina de a alege greșit, dar asta nu înseamnă că trebuie să rămâi blocată în această stare de fapt.
 • Indiferent cum a fost viața ta până acum, există speranță atât timp cât crezi și ești dispusă să lupți pentru a dezvolta o viață mai bună.
 • Dumnezeu este cel care ne schimbă viața, iar încrederea în El face diferența.
 1. Explicațiile sunt bune, dar nu suficiente. Nu știu dacă o explicație te ajută. Poate mai degrabă o abordare orientată spre acțiune. Ce poți face în condițiile date, astfel încât viața ta să fie mai bună? Eu cred că orice viață poate fi schimbată…  
 1. Trecutul nu îl putem schimba, orice am face, dar putem învață din el. Că învățăm că nu învățăm este o altă discuție. Ideea este că putem lua ce este bun din scrumul trecutului nostru și clădim din nou. Apoi trebuie să facem pace cu trecutul nostru. Trecutul așa cum este el, trebuie să îl predăm lui Dumnezeu și să îi cerem iertare pentru greșeli și pentru păcate. Dumnezeu poate să ia un trecut urât și dureros și să îl transforme într-o viață binecuvântată.
 1. E mai ușor să te consideri blestemat(ă) sau că ai de-a face cu un blestem, decât să te schimbi. Da, schimbarea nu vine ușor. E ușor să solicităm celorlalți schimbarea, dar e foarte greu să o producem în noi înșine. Eu cred că orice lucru rău din viața noastră poate fi schimbat în bine. Dar schimbarea se produce mai întâi la nivel de mentalitate. Nu vei experimenta niciodată o schimbare reală atât timp cât lași ca lucrurile să se schimbe de la sine sau ca schimbarea să vină de undeva „de acolo”.
 1. Schimbă anturajul în care te afli. Avem o cunoștință care a avut prieteni numai dintr-o categorie socială, bărbați cu puțină școală, muncitori cu ziua sau sezonieri, alcoolici, sau dacă nu alcoolici, petrecăreți și cheltuitori. Ea era o femeie plăcută și destul de frumoasă, dar nu credea despre ea că este capabilă să aibă alt tip de prieteni, decât de genul ăsta. Desigur, aceasta era o limitare inconștientă a ei. A avut mai multe relații dureroase pentru că nu s-a considerat vrednică de a fi iubită de un bărbat care să o respecte și să prețuiască așa cum este ea. Povestea lui Ruth din Biblie ne poate spune mai mult despre asta. Proverbul spune: „Spune-mi cu cine te însoțești ca să îți spun cine ești”. Cred că lucrurile stau chiar invers: Cine ești determină cu cine te însoțești! Dacă vrei o schimbare durabilă în viața ta, trebuie să crezi că poți avea un alt cerc de prieteni și alte tipuri de relații, dar pentru asta trebuie să devii tu însăți alta.
Crede in promisiunile divine
O carte despre transformare
 1. Schimbarea trebuie să fie dovedită în acțiuni concrete. Schimbarea nu este schimbare până ceva nu s-a schimbat, spunea un autor pe care îl îndrăgesc, Ed. Cole. Viața este grea și uneori ne poate pune multe piedici. Lucrurile par să se repete ca un blestem, însă nu am văzut pe nimeni care să persevereze și să nu reușească într-un final. Viața adevărată nu stă în ceea ce ni se întâmplă, ci în ce putem face cu ceea ce ni s-a întâmplat. De multe ori suntem prea obosiți și prea sătui de luptă și lăsăm ca viața să ni se întâmple. Devenim reactivi și nu mai inițiem mai nimic. Uneori are și atitudinea asta sensul ei, dar trebuie să inițiem schimbarea pentru viitorul nostru și poate al copiilor noștri. Îmi vine în minte exemplul Petronela-Nina Goncalves care a publicat o carte despre modul cum viața ei a fost restaurată și binecuvântată deși a trecut prin două divorțuri. Cartea Crede în promisiunile divine poate fi comandată pe site-ul editurii Kingdom Design. Te va încuraja.
 1. Dacă totuși este un blestem la mijloc, Isus Hristos este Cel care rupe blestemul, indiferent despre ce este vorba. Oricum ar fi nu ai voie să renunți la luptă pentru o viață mai bună.Încrede-te în Dumnezeu și roagă-te ca El să te ajute să îți schimbe viața. Înconjoară-te cu câțiva oameni care știu ce înseamnă rugăciunea și viața creștină autentică. Citește Biblia și începe să aplici ceea ce înveți din ea.
 1. Ceea ce devii în acest proces este mai important decât ceea ce ți s-a întâmplat. Dumnezeu răscumpără de multe ori trecutul dureros de care avem parte.Discuția este mult mai amplă, dar sper să te ajute ceea ce am spus aici. Vreau să te încurajez și să crezi că și pentru tine există bucurie și viață frumoasă. Important este ca în lupta aceasta pentru o viață mai bună, ca tu să devii un om mai frumos. Ceea ce devii este foarte valoros. Nu trebuie să devii un om mai rău, sau mai morocănos, sau mai rece, mai distant, ci un om mai bun. Poți deveni un exemplu de reziliență, de luptă, de încredere în Dumnezeu, de bunătate. Nu are rost să crezi că dacă porți ranchiună sau dai vina pe altcineva care ți-a încurcat și ți-a distrus viața, vei fi mai fericită. Nu. Fericirea se clădește cu responsabilitate. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru întreaga noastră viață și ne permitem să o trăim așa cum ne este dată, cu bune și cu rele.
 1. Crede. Aș mai adăuga un cuvânt: Crede! „Toate lucrurile sunt posibile celui ce crede” (Marcu 9:23).  Niciun blestem nu poate sta în fața credinței în Dumnezeu. Vorbesc despre o credință adevărată și un Dumnezeu adevărat.  

1 thought on “Sunt oare blestemat(ă)?”

Adaugă un comentariu

Scroll to Top