Cele mai populare citate ale lui Ralph Waldo Emerson

Ralph Waldo Emerson

Ralph Waldo Emerson este cunoscut drept filosoful american prin excelență. Dacă ai avut de-a face cu spiritul pragmatic american, poate te-ai întrebat care este sursa filosofică a acestui spirit. Eu cred că un rol foarte mare l-a jucat Emerson ca america să fie ceea ce este azi. Fără doar și poate, Emerson a modelat gândirea americană mai mult decât se poate spune. Cel puțin acum când analizăm textele lui ne dăm seama că sunt exact ceea ce America a avut nevoie. A fost primul sau printre primii care au vorbit și despre dezvoltare personală. A disprețuit lumea pretențioasă a ideilor și a apreciat fapta. Omul este făuritorul propriului destin. Probabil că nu se încadrează în sensul clasic al elaborării filosofice, însă gândirea lui este probabil una dintre cele mai influente gândiri care a fost consemnate vreodată. Emerson a apărut într-un moment de criză de identitate a poporului și de istorie a poporului american, popor care se uita cu jind către moștenirea europeană. Emerson lovește ca o lovitură de tun ca să trezească spiritul american și să creadă în propriul lui destin. Emerson le spune (parafrazez): „Nu aveți nevoie nici de istorie, nici de literatura europeană, nici de mari somități sau gânditori care să valideze ceea ce faceți, ci tot ce aveți nevoie este încrederea în voi înșivă. Lumina nu vine de la Londra, nici de la Paris, nici din altă parte. Lumina sunteți voi, poporul america.

Este oarecum nedrept să prezint aici câteva citate. Din ele nu cred că reiese forța pe care o percepi atunci când citești opera lui Emerson. În limba română au fost traduse câteva texte, unele mai bine, altele mai nefericit. Mi-am luat și eu angajamentul să traduc câteva texte din opera lui Emerson. Am început cu eseul Încrederea în sine din primul volum de Eseuri (1841) al lui Emerson. Îmi doresc ca în spre toamnă să fie publicat. Revenind la Emerson, spun doar două lucruri care îmi plac atunci când îi citesc opera:

 1. Are o forță a opiniei personale cum rar îți este dat să întâlnești. Pe Emerson nu îl interesează ca să îl validezi ideile, să fii de acord cu ele sau să îi devii ucenic. El pur și simplu spune ceea ce crede și îți transmite limpede că dacă citești, crezi și aplici ceea ce scrie îți va fi mai bine.
 2. Nu poți să citești Emerson și să rămâi același. Forța spiritului său te modelează și te încurajează. Ideea principală este simplă: „Poți”, „Capul sus”, „Lasă critica deoparte”, „Spune ce ai de spus”, „Ai încredere în tine”, „Nu lăsa regretul să te copleșească”, „Nu fii un simplu conformism”, „Ideile tale sunt valoroase și suficiente ca să schimbe lumea”.

Am făcut o selecție de citate. Primele 10 sunt cele mai populare așa cum sunt ele votate pe Goodreads.com, unu fiind cel mai popular. Celelalte sunt selectate de mine din alte surse.

 1. Să fii tu însuți într-o lume care încearcă constant să te facă altceva este cea mai mare realizare.
 2. Pentru fiecare minut în care ești mânios pierzi șaizeci de secunde de fericire.
 3. Încheie fiecare zi și termină cu ea. Ai făcut ce ai putut. Unele erori și absurdități au apărut fără îndoială, dar uită cât poți de repede de ele. Mâine este o nouă zi. O vei începe senin și cu un spirit prea înalt pentru a fi împiedicat de vechile tale greșeli.
 4. Ce rămâne în urma noastră și ceea ce se află în fața noastră sunt de mică importanță în comparație cu ceea ce se află în noi.
 5. Fă întotdeauna ceea ce îți este frică să faci.
 6. Nu merge unde te duce drumul. Mai bine du-te acolo unde nu există o cale și lăsă o urmă.
 7. Nu îmi pot aminti mai mult cărțile pe care le-am citit decât mesele pe care le-am mâncat; și cu toate acestea ele cărțile sunt cele care m-au făcut ceea ce sunt.
 8. Trăiește în lumina soarelui, înoată în mare și bea aerul sălbăticiei.
 9. Scopul vieții nu este să fii fericit. Este acela de a fi de folos, de a te comporta onorabil și fi plin de compasiune și de a schimba ceva în lume prin faptul că ai trăit – și ai trăit cum trebuie.
 10. Vorbești atât de tare încât nu pot auzi ceea ce spui.
 11. Numai când este întuneric poți vedea stelele.
 12. Este așa de rău să fii înțeles greșit? Pitagora nu a fost înțeles. Socrate, Isus, Luther, Copernic, Galileo și Newton au fost neînțeleși. Asta se întâmplă oricărui spirt pur și înțelept care s-a întrupat vreodată pe pământ. Pentru a fi măreț trebuie să ai o doză de neînțeles. 
 13. Creează-ți propria ta Biblie. Selectează și colectează toate cuvintele și expresiile care în lecturile tale au avut efect precum explozia unei trompete.
 14. Una dintre binecuvântările vechilor prieteni este că nu îți poți permite să fii neghiob cu ei.
 15. Ai încredere în tine! Orice inimă vibrează când se cântă această melodie.
 16. Scrie pe inima ta că fiecare zi este cea mai bună zi din an.
 17. Pământul râde în fiecare floare înflorită.
 18. Adoptă ritmul naturii: secretul ei este răbdarea.
 19. Pentru a fi măreț trebuie să ai o doză de neînțeles. 
 20. Să crezi în propriile tale gânduri, să crezi că ce este adevărat pentru tine este adevărat pentru toți oamenii – acesta este instinctul de geniu.
 21. Un om trebuie să detecteze și să aibă încredere în acea lumină care răsare în mintea lui, în interior, mai mult decât în maximele puse pe firmamentul citatelor universal valabile.
 22. O consistență nechibzuită este drăcușorul minților mici, adorat de micii oameni de stat și micii filosofi.
 23. Dacă vom trăi autentic, vom vedea cu adevărat.

Toate aceste citate sunt mult mai bine înțelese în contextul în care au fost scrise. Fiecare citat merită un mic comentariu.

Sper că v-a plăcut selecția mea.

Care este citatul care îți place cel mai mult și de ce?

Citatul meu favorit este nr. 20. De ce? Pentru că am nevoie să cred că ideile mele sunt importante și valorase și că ele merită împărtășite. Care ar fi alternativa? Tot Emerson îmi spune: „Îți vei auzi gândurile în ceea ce alții spun, și nu vei mai avea decât alternativa citării.”

Lasă un comentariu și dă mai departe acest articol.

Mulțumesc.

1 thought on “Cele mai populare citate ale lui Ralph Waldo Emerson”

 1. Herlo Sebastian

  Citatul meu favorit este nr. 12, dacă ești înțeles de toți atunci tot interesul și frumosul se pierde. Necunoscutul, însă, rămâne o forță irezistibilă de atracție.Frumosul neînțelegerii constă în producerea motivației de a înțelege.

  P.S. Vă felicit pentru acest articol, aștept cu nerăbdare operele traduse ale acestui filosof.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top