Cum să reușești într-o lume ostilă?

Baltasar Gracián este un preot spaniol din secolul al XVII-lea care a scris mai multe texte cu sfaturi și maxime care oferă o înțelepciune practică pentru cititor. Iată câteva idei preluate din selecția How to use Your Enemy, publicată de Penguins Books în 2015. Mi-a propus să trec pe lista de proiecte editoriale și traducerea unei lucrări de-a lui Baltasar Gracián – Oráculo Manual y Arte de Prudencia  (The Art of Worldly Wisdom) sau în românește ar fi Manualul înțelepciunii și arta prudenței.

  1. În tot ceea ce faci, lasă loc pentru ceva nou și surprinzător. Nu spune totul, nu arăta totul. Mai lasă ceva și pe mai târziu. Sau inventează ceva nou.
  2. Cunoașterea și curajul sunt esențial pentru măreție.
  3. Fă-i pe oameni să aibă nevoie de tine.  Odată ce ai născut setea în oameni, pune program la fântână. O imagine devine sacră nu datorită creatorului, ci datorită celor care o venerează.
  4. Atinge perfecțiunea, cel puțin într-un domeniu.
  5. Evită atitudinea de superioritate. Superioritatea este detestată, în special de cei cărora le place să se simtă superiori. Stelele ne învață în mod subtil că deși sunt copii ai soarelui, ele nu concurează cu soarele în strălucirea lor.
  6. Fii conștient și înțelept când vine vorba de caracteristici care țin de naționalitate. Apa unui râu preia anumite proprietăți de la zonele prin care trece, la fel și omul preia anumite caracteristici, și bune și rele, de la locurile de baștină. Însă asta nu trebuie să fie esența identității tale.
  7. Împrietenește-te cu oamenii de la care ai de învățat.
  8. Frumusețea are întotdeauna nevoie de o mână de ajutor, iar perfecțiunea este incompletă dacă nu e ajutată un pic. Corectează sau elimină ceea ce este rău și îmbunătățește ceea ce este bun.
  1. Modul în care faci un lucru este la fel de important ca lucrul în sine. Manierele pot ruina totul, chiar și lucrurile justificate și raționale.
  2. Folosește-te de ajutorul oamenilor excepționali. Dovedești un caracter nobil atunci când ceri ajutorul unor oameni care sunt mai buni ca tine într-un anumit domeniu. De fapt este și eficient. Una dintre abilitățile esențiale ale vieții este să îi faci pe cei care îți sunt superiori slujitorii tăi.
  3. Diversifică-ți metodele. Jucătorul genial (de șah) nu mută piesa pe care adversarul se așteptă să o mute și nicidecum pe cea care acesta o vrea.
  4. Mai bine ciudat în mulțime, decât un nebun singuratic.

Traducere și adaptare de Valentin Dedu.

Vă recomand de exemplu 12 Reguli de viată – Jordan Peterson. Textul lui Peterson se potrivește foarte bine cu Baltasar Gracián.

Am scris mai demult despre cartea 12 Reguli de viață: Jordan Peterson despre Eden și Căderea omului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top