Am văzut filmul Wonder Woman 1984 (Femeia fantastică cum a fost tradus filmul din 2017 sau Femeia minune, cum a fost tradus acum). L-am văzut cu copiii. Plăcut și relaxant și cu câteva lecții de viață de discutat. Dincolo de povestea frumos pusă în scenă și efectele speciale putem surprinde câteva lucruri care ne pun pe masă câteva subiecte de discuție. Știu, unele filme trebuie să fie văzute pentru plăcerea de a te relaxa și nu trebuie să cauți nimic despre care să povestești. Trebuie să te bucuri de film și atât. Așa mi s-a spus. Însă așa sunt eu, încerc să învăț câte ceva din toate. Poate vă folosește și vouă acest defect al meu.
Linkul de IMDB: https://www.imdb.com/title/tt7126948/
Wonder Woman 1984 (2020) TRAILER SUBTITRAT romana
Care sunt lucrurile care au ieșit în evidență pentru mine în filmul Wonder Woman 2?
Întreaga poveste se învârte în jurul dinamicii dorințelor umane. Ce este mai puternic decât dorința omului? Dorințele îl poartă pe om prin lume, fie că ele se împlinesc sau nu. O viață normală presupune o existență care poartă cu ea dorințe, unele care se împlinesc și altele care își așteaptă împlinirea. Totuși, viața nu mai este normală pentru nimeni atunci când există un „buton secret” pentru împlinirea dorințelor. În film nu e vorba chiar de un buton, ci de o piatră care îndeplinește dorințele oamenilor. Desigur, ale celor care știu să folosească acest secret.
Nu toate dorințele noastre sunt bune. Unele sunt de-a dreptul distructive.
Cum ar fi dacă am descoperi o piatră care ne-ar îndeplini orice dorință? Ce dorințe ți-ai pune dacă ai ști că o astfel de piatră ți le împlinește? Dar dacă nu ți se spune că împlinirea dorințelor presupune ceva în schimb? Ideea este simplă și face parte dintr-un clișeu, dar o ignorăm aproape de fiecare dată: dacă vrei să primești ceva trebuie să dai ceva. În cele mai multe cazuri, nu ai cum să anticipezi toate implicațiile împlinirii dorințelor tale, totuși dacă urmărești o dorință, trebuie să fii și dispus să primești la pachet tot ce aduce împlinirea ei.
Pentru împlinirea unei dorințe totdeauna este un preț de plătit.
Ești sigur că vrei să plătești prețul pentru împlinirea dorințelor tale? Ești sigur că știi care este prețul care trebuie plătit? De cele mai multe ori, dacă ai ști care este prețul împlinirii dorinței tale ai renunța la dorință din capul locului, dar cum nu ști prețul te lași atras de propriile dorințe cu ceea ce presupun ele.
Diana a dorit înapoi iubirea vieții ei, Barbara a dorit o viață de aventură, iar Max Lord puterea și faima. Toți au primit ce și-au dorit. Cu ce preț însă?
Pentru a ne salva pe noi înșine și pentru a aduce armonie în lume trebuie să renunți la propriile tale dorințe.
Dorințele oamenilor pot crea un haos insuportabil.
Dorințele oamenilor concură între ele, iar asta produce haos. Ideea că dorințele pot crea haos se regăsește și în Dumnezeu pentru o zi (Bruce Almighty ) cu Jim Carey. https://www.imdb.com/title/tt0315327/
Dorințele nu pot fi împlinire apăsând tasta Enter, deși este ispititoare o astfel de postură.
Degeaba predici renunțarea și sacrificiul, dacă nu ești în stare să faci ceea ce spui altora, nu are niciun efect. Și atunci când faci ce este bine s-ar putea ca lucrurile să nu se schimbe deloc în cazul celorlalți, însă tu te vei schimba în bine pentru că ai făcut ce trebuie. În cazul Dianei, a face ce trebuie înseamnă renunțarea la dorința ei, iar asta i-a dat din nou puteri și a putut să își manifeste darurile deplin în lume.
Iubirea pare să justifice totul. Dorința Dianei justificată de iubire și dor pare foarte legitimă în contextul începutului filmului, însă se dovedește că nu este așa. Iubirea poate să greșească. Iubirii nu i se cuvine totul. Deși aparent jucăm după regula asta ne vom da seama curând că lucrurile nu stau așa nici în film, nici în viață. Iubirea este deschisă la greșeli Iubirea are limitele ei, are vulnerabilitățile ei. Omul care iubește poate foarte ușor să nu gândească lucid. Iubirea adevărată nu justifică totul. Sau dacă totul justificat atunci acel lucru nu este iubire.
Unele lucruri sunt mai importante decât iubirea. Din nou revine tema luptei dintre inimă și minte. Inima spune: salvează pe cel pe care îl iubești, mintea spune, sacrifică pentru a-i salva pe cei mai mulți.
Dați-mi voie să fac un excurs despre dilema iubirii divine. Dumnezeu Tatăl L-a iubit pe Fiul, însă a iubit și lumea. Lumea era condamnată la moarte, iar soluția a fost moartea Fiului. A acceptat acest lucru pentru a-i salva pe cei mai mulți. Dilema a fost: să își salveze Fiul sau să îl lase să moară pentru salvarea oamenilor? Răspunsul îl știți cu toții.
Salvarea oamenilor este mai importantă decât iubirea romantică, se vede în film. Rațiunea trebuie să învingă inima. Rațiunea spune: urmează destinul și manifestați darurile. Acum este timpul tău, deși s-ar putea să fie cel mai puțin prielnic moment pentru tine.
Degeaba încurajezi un om rău să gândească pozitiv, nu faci decât să îi încurajezi puterea lui de a face rău.
Probabil că formularea este un pic cam dramatică, însă ideea mi se pare valabilă. Nu vorbim de oameni răi și oameni buni, însă gândirea pozitivă într-o direcție negativă nu face bine nimănui.
În film este o scenă în care gândirea pozitivă este ironizată. De ce? Pentru că este cel mai scurt drum către deziluzie dacă se adresează unui om lipsit de caracter. Mai întâi trebuie să schimbi direcția, și abia apoi poate fi folositor să gândești pozitiv.
Dorințele tale arată nu numai partea bună din tine, ci pot arăta spre partea ta rea.
Cineva spunea că un bețiv fără bani, se îmbată și își plânge amarul. Însă un bețiv cu bani va fi mult mai decăzut decât cel fără bani. Un om lipsit de caracter care s-a îmbogățit sau a dat de putere, banii sau puterea vor scoate la iveală și mai mult din caracterul lui defectuos. Asta se întâmplă și în film. Este exemplul lui Max Lord și al Barbarei. Ideea pe care vreau să o subliniez este că nu avem nicio garanție că împlinirea unei dorințe ne va face mai buni. Poate chiar să ne ducă într-o direcție greșită. Asta înseamnă să nu îți mai dorești nimic? Nu. Nicidecum nu spun asta. Ci spun că și dorințele noastre pot fi cizelate și controlate ca să nu rănească pe nimeni, în primul rând pe noi înșine.
Dorințele noastre par mai simple și mai justificate decât ale altora, mai ales când sunt susținute de iubire. Dorința Dianei a fost iubirea vieții ei. Și a primit-o! Dorința ei este născută din iubire, pe când a Barbarei și a lui Max Lord sau născut din vanitate.
Unii vor profita de pe urma dorințelor tale. De fapt, asta se și întâmplă în zona de marketing comercial și politic, se activează sistemul dorințelor prin manipulare ca să se folosească de tine, iar acest lucru îți ia bucuria și vitalitatea.
Lumea poate părea urâtă așa cum o cunoști tu, însă dacă se prăbușește sau se întâmplă ceva care o zguduie, îți vei dori lumea așa cum era atunci când nu prea îți plăcea de ea. Am formulat un pic cam complicat, însă ideea este că prețuim unele lucruri cu adevărat abia atunci când le pierdem. Nu îți plăcea la țară că era cam dezordonat și cam murdar, dar după zeci de ani trăiți departe de sat, cânt de întorci în locurile natale îți vine să mănânci și pământul, atât de drag îți este. Era cam plictisitoare viața înainte de Coronavirus, însă acum ne dorim cu toată puterea întoarcerea la ceea ce aveam înainte. Cam asta se întâmplă și în film, se naște haosul și nimic nu mai este așa ca înainte.
„Eroul nu se poate clădi pe minciună.” Asta este una dintre replicile filmului. Nimic durabil nu se poate clădi pe minciună.
Dacă nu ești pregătit pentru succes, atunci nu îl meriți. Trebuie să crești ca să fii pregătit pentru succesul pe care ți-l dorești.
Adevărul stă singur în picioare. Nu are nevoie de proptă. Minciuna în schimb are nevoie de susținere ca să reziste.
Acum, sunt lucruri pe care nu le-am văzut, sau nu le-am băgat în seamă. Vă rog să mă iertați pentru omisiunile mele neintenționate. Nu aveam nevoie de un film care să îmi spună că femeia este fantastică. Știam asta.